Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Campanya: 'Adeu plàstics!'

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha hagut de readaptar les accions que tenia previstes en el marc de la campanya 'Adeu plàstics' a la situació provocada per la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la COVID19. Així, s'han adquirit carros de compra pels col·lectius vulnerables que utilitzen el Rebost Solidari, també es van repartir bosses reutilitzables liles de la Campanya durant la verema a l'alberg de temporers amb la finalitat de reduir l'ús de bosses de plàstic d'un sol ús en el repartiment d'aliments,...

Com a novetat, i en el marc de la Setmana europea de prevenció de residus que es celebra del 21 al 29 de novembre de 2020, la ciutadania que faci compres a través del recent estrenat Marketplace de Vilafranca, rebrà una bossa lila reutilitzable de la Campanya i un pack de 4 bosses de malla per fer les seves compres a granel més sostenibles.

A finals de l'any 2019 es va dur a terme la segona fase de la campanya Adeu plàstics, per continuar incidint en la reducció dels plàstics d’un sol ús. Reduir l’ús i l’impacte que generen els plàstics a l’ecosistema és responsabilitat de tots i totes, tant de l’administració, com del comerç i de la ciutadania.

En aquesta segona fase ens vam centrar principalment en els comerços que venen a granel productes com fruita i verdura, fruits secs i llaminadures, donat que es vol normalitzar l'ús de bosses reutilitzables de malla per anar a fer la compra més sostenible i sense residus de bosses de plàstic d'un sol ús. La campanya també va ser present als mercats ambulants dels dimarts i dels dissabtes, després que durant la primera fase es centressin els esforços als mercats sedentaris (mercat de la Carn i mercat Sant Salvador). Paral·lelament, també hi havia programats actes, tallers per totes les edats,...i una exposició!

Actualment existeixen diverses alternatives tals com bosses de roba, bosses de malla, cistells, carros, carmanyoles,...que cobreixen moltes de les necessitats d’envasament sense necessitat d’utilitzar els plàstics d’un sol ús.

Una bona part d’aquests plàstics es deixarien d’utilitzar amb un simple canvi d’hàbits per part de cada un de nosaltres a l’hora d’anar a comprar i/o d’organitzar esdeveniments.

La campanya 'Adeu plàstics' ha tingut el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.

Accessibilitat