Tothom consumeix i utilitza un ampli ventall de béns i serveis. Això ens fa, directament o indirecta, incidir en el medi ambient. Per tant, és a les nostres mans canviar alguns dels nostres hàbits de consum, i és nostra la responsabilitat de consumir de manera respectuosa amb el nostre entorn.
Compra amb criteri^
Aquestes són algunes preguntes que ens poden ajudar a millorar els nostres hàbits de compra:
- És adequat el producte que comprem per a la funció que volem que faci?
- Com afecta la salut, les comunitats i l'entorn el fet de produir-lo? De transportar-lo? De consumir-lo? D'esdevenir un residu?
- D'on vénen els productes que comprem? En quines condicions laborals es produeixen?
- Com ens en podem desfer quan ja no siguin útils?
- Què vol dir el que està escrit a l'etiqueta? Què no ens diu?
Bones pràctiques^
Escollim:
- Carbó, cabàs i caixes reutilitzables
- Envasos reutilitzables
- Productes a granel
- Embolcalls mínims
- Paper reciclat
Evitem:
- Bosses de plàstic
- Safates de porexpan o plàstic
- Envasos d'un sol ús
- Embolcalls innecessaris
- Consum innecessari de paper
- L'ús de paper blanc i de pasta verge
- Productes de neteja contaminants
- Productes de bricolatge contaminants
Alimentació sostenible^
L'alimentació sostenible es basa en un model de producció agrícola que respecta la natura, el benestar animal i, en definitiva, les persones. Sempre que es pugui:
- Prioritzar la compra d'aliments conreats al més a prop possible (implica menys transport).
- Escollir fruites i verdures del temps (significa menors costos energètics).
- Buscar productes ecològics (sense plaguicides ni fertilitzants i, per tant, respectuosos amb l'entorn i amb la nostra salut).
No és senzill resoldre el dilema de disponibilitat i comoditat envers un cost ambiental determinat. Com a consumidors, però podem adoptar mesures que redueixin la producció dels residus o que incideixin en la forma com s'ha obtingut un producte.