Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès
Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Compra sostenible

Tothom consumeix i utilitza un ampli ventall de béns i serveis. Això ens fa, directament o indirecta, incidir en el medi ambient. Per tant, és a les nostres mans canviar alguns dels nostres hàbits de consum, i és nostra la responsabilitat de consumir de manera respectuosa amb el nostre entorn.

Compra amb criteri^

Aquestes són algunes preguntes que ens poden ajudar a millorar els nostres hàbits de compra:

  • És adequat el producte que comprem per a la funció que volem que faci? 
  • Com afecta la salut, les comunitats i l'entorn el fet de produir-lo? De transportar-lo? De consumir-lo? D'esdevenir un residu? 
  • D'on vénen els productes que comprem? En quines condicions laborals es produeixen? 
  • Com ens en podem desfer quan ja no siguin útils?
  • Què vol dir el que està escrit a l'etiqueta? Què no ens diu?

Bones pràctiques^

Escollim:

  • Carbó, cabàs i caixes reutilitzables
  • Envasos reutilitzables
  • Productes a granel
  • Embolcalls mínims
  • Paper reciclat

Evitem:

  • Bosses de plàstic
  • Safates de porexpan o plàstic
  • Envasos d'un sol ús
  • Embolcalls innecessaris
  • Consum innecessari de paper
  • L'ús de paper blanc i de pasta verge
  • Productes de neteja contaminants
  • Productes de bricolatge contaminants

Alimentació sostenible^

L'alimentació sostenible es basa en un model de producció agrícola que respecta la natura, el benestar animal i, en definitiva, les persones. Sempre que es pugui:

  • Prioritzar la compra d'aliments conreats al més a prop possible (implica menys transport).
  • Escollir fruites i verdures del temps (significa menors costos energètics).
  • Buscar productes ecològics (sense plaguicides ni fertilitzants i, per tant, respectuosos amb l'entorn i amb la nostra salut).

No és senzill resoldre el dilema de disponibilitat i comoditat envers un cost ambiental determinat. Com a consumidors, però podem adoptar mesures que redueixin la producció dels residus o que incideixin en la forma com s'ha obtingut un producte.