Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Prevenció de residus

Com podem allargar la vida de molts dels objectes que tenim i generar menys brossa?

A Vilafranca hi ha diversos comerços i tallers on es poden reparar objectes, i comprar-ne de segona mà, i fires on comprar objectes de segona mà o intercanviar-los. També hi ha nombroses aplicacions que permeten comprar i vendre objectes de segona mà (Vibbo, Wallapop, Milanuncios, etc.). I si no, podem plantejar-nos de donar-ho a algun conegut o entitat a qui pensem que li pot fer servei.

A l’hora de comprar, és important evitar els productes d’un sol ús, sobretot si són de plàstic, ja que es fabriquen amb petroli i triguen molts anys a desaparèixer del medi.

Fires d'intercanvi i de segona mà^

El col·lectiu d'artesans, brocanters i pintors del Penedès, amb la col·laboració de l'Ajuntament, organitza el Mercat d'artesans, brocanters i pintura, on podreu trobar objectes de segona mà.
Se celebra cada segon diumenge de mes, d'octubre a juny, a la Rambla Sant Francesc. A més, se celebra també acompanyant d'altres esdeveniments de la ciutat (com la Fira del Gall, Festa del Xató, Tres Tombs, Fires de Maig...) o en dates assenyalades (Fires de Mercats i Reis).

Més informació al web del servei de Comerç i Mercats

Hi ha altres entitats i col·lectius que acostumen a organitzar fires d’intercanvi (Casal Popular, Banc del Temps). Ho pots consultar a l’Agenda.

 

Prevenció de residus en festes^

Les fires i festes són moments celebrats en què cal també treballar per generar el mínim de residus. A la Fira del Gall i a la Festa del Xató, per exemple, ja fa anys que s’ha eliminat la vaixella de plàstic d’un sol ús, i els productes se serveixen en vaixella reutilitzable o compostable.

Moltes entitats, quan organitzen àpats, demanen als assistents es portin ells mateixos plats, gots i coberts. Hi ha maneres senzilles i econòmiques de reduir els residus, es tracta només de pensar-hi!

Més informació en aquest document pdf.

 

REomple, REutilitza, REdueix^

La nostra societat consumeix una gran quantitat de productes de plàstic que tenen una vida molt curta. Productes d’un únic ús que fan que generem quantitats desorbitades de residus de plàstic, que triguen molts anys a desaparèixer del medi.
Per molts d’aquests productes, existeixen alternatives al nostre abast: cistells i bosses de roba, cantimplora, carmanyola, coberts i gots reutilitzables...

> Consulta els actes programats i tota la informació sobre la campanya 'Reomple, reutilitza, redueix' aquí

 

Accessibilitat