Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

REomple, REutilitza, REdueix

Des de fa un any, la Llei residus i terres contaminants per a una economía circular obliga al sector de la restauració a oferir aigua no envasada als seus clients de manera gratuïta i complementària a l’oferta de l’establiment. A més, s’ha prohibit l’ús de plats, coberts i canyetes de plàstic d’un sol ús i, des del passat gener, els establiments que fan menjar per emportar han de fer pagar l’embalatge, si aquest és de plàstic, i fer-ho constar de manera separada en el tiquet de venda.

I és que la complicitat d’aquest sector és clau per tal de poder reduir residus. Per aquest motiu, la mateixa llei estableix que a partir de l’any 2025 caldrà que bars i restaurants ofereixin un percentatge d’aigües, cerveses i refrescos en envasos reutilitzables. En aquest sentit, les Ordenances Fiscals per aquest 2023 preveuen que els establiments que s’avancin a la llei i ja tinguin establerts sistemes de dipòsit i retorn d’envasos, puguin gaudir d’un 20% de bonificació en la taxa de residus.

Per informar tant d’aquests canvis normatius com d’altres mesures per a la reducció de residus, durant aquest mes, es farà una campanya informativa sobre els canvis normatius per a la reducció de residus als bars i restaurants amb el suport de l’equip d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès Garraf. La campanya es realitza amb el suport econòmic de l'Agència de Residus de Catalunya, dins el Programa de projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals.
 

 Residu 0