Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Campanyes de reducció de residus

HIVERN 2024 

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès i l'Institut Vilafranca 2 tornen a unir esforços per encetar una nova campanya de promoció dels bons hàbits a l'hora d'anar a comprar, conscienciant la ciutadania dels beneficis d'anar a comprar productes saludables i de proximitat als mercats municipals sense utilitzar plàstics d'un sòl ús.

Del 27 de febrer fins al 23 de març de 2024, la ciutadania podrà adquirir passaports per segellar cada vegada que vagi a comprar de manera sostenible. Per cada 4 compres que es facin amb un envàs reutilitzable, s'aconseguirà un d'aquests regals que caldrà escollir en el moment del bescanvi a les mateixes parades dels mercats participants: una carmanyola plegable, un pack de bosses de malla o una bossa lila de nances plegable.

TARDOR 2022 

La Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i l’Institut Vilafranca2 inicia la campanya ‘Mercats Sostenibles: adeu als plàstics d’un sol ús!’ al municipi de Vilafranca del Penedès per reduir els plàstics d’un sol ús a favor del medi ambient i la salut. Per cada 10 compres que es facin amb un envàs reutilitzable a les parades del Mercat de la Carn i de Mercat Sant Salvador, s’aconseguirà una bossa de reixeta. 

El valor afegit d’aquesta nova campanya és que s’acompanya d’un Projecte d’Aprenentatge i Servei (APS) amb els alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Vilafranca2 que, a través de diferents sessions, han participat activament per aconseguir millorar els hàbits de la ciutadania.

La Campanya es realitza amb la col·laboració del servei de Medi Ambient i de Promoció Econòmica (Mercats) per impulsar el comerç sostenible i el consum responsable, posicionant els Mercats com espais de cohesió social i sostenibilitat. 

TARDOR 2021

Comença la campanya enfocada al Residu Zero tot promovent el comerç local i els mercats municipals. Troba tota la informació a la web Mou-te pel zero a Vilafranca!

Actualment existeixen diverses alternatives (bosses de roba, bosses de malla, cistells, carros, carmanyoles,...) que cobreixen moltes de les necessitats d’envasament sense necessitat d’utilitzar els plàstics d’un sol ús.

Una bona part d’aquests plàstics es deixarien d’utilitzar amb un simple canvi d’hàbits per part de cada un de nosaltres a l’hora d’anar a comprar i/o d’organitzar esdeveniments.

TARDOR 2020

Es van adquirir carros de compra per col·lectius vulnerables que utilitzen el Rebost Solidari i es van repartir bosses reutilitzables durant la verema a l'alberg de temporers amb la finalitat de reduir l'ús de bosses de plàstic d'un sol ús en el repartiment d'aliments.

TARDOR 2019

A finals de l'any 2019 es va dur a terme la segona fase de la campanya Adeu plàstics. En aquesta segona fase ens vam entrar principalment en els comerços que venen a granel productes com fruita i verdura, fruits secs i llaminadures, donat que es vol normalitzar l'ús de bosses reutilitzables de malla per anar a fer la compra més sostenible i sense residus de bosses de plàstic d'un sol ús. La campanya també va ser present als mercats ambulants dels dimarts i dels dissabtes, després que durant la primera fase es centressin els esforços als mercats sedentaris (mercat de la Carn i mercat Sant Salvador).

Paral·lelament, també hi havia programats actes, tallers per totes les edats,...i una exposició:

PRIMAVERA 2019

PUNTS D'INFORMACIÓ ALS MERCATS

 • De l’11 al 15 de març
  Punt d’informació al Mercat Sant Salvador

 • 16, 23 i 30  de març de 10 a 13h
  Punt d’informació al Mercat dels dissabtes
  16 i 30 a la Pl. St. Joan
  23 a la Rbla St. Francesc

 • 19 i 26  de març
  Punt d’informació al Mercat no sedentari de La Pelegrina

 • Del 20 al 22 de març
  Punt d’informació al Mercat de la Carn

 • Del 27 al 29 de març
  Punt d’informació al Mercat de la Verdura