Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Riera de Llitrà

La riera de Llitrà passa per Vilafranca al llarg de 3,4 km, en direcció al riu Foix, on desemboca. Grans i petits podeu endinsar-vos en aquest corredor biològic i descobrir un petit circuit botànic que us permetrà conèixer la vegetació típica de ribera, nous camins per on passejar o bé practicar esport.
Entre els anys 2007i 2011, a través de diferents programes d'ocupació i amb el suport de l'Agència Catalana de l'Aigua, es va treballar en la recuperació ambiental i el manteniment d'aquesta riera. S'hi van fer tasques de neteja i desbrossament, de plantació d'espècies de ribera, de senyalització o instal·lació de caixes niu, entre d'altres.

Padrins de la riera de Llitrà^

Ser padrí d'un tram de la riera significa protegir aquella zona per poder dur a terme una restauració global de la riera. Vol dir una distinció entre les altres empreses penedesenques, destacant en responsabilitat ambiental i en l'adopció d'un compromís amb l'entorn natural de la comarca. Vol dir preservar la riera perquè en puguin gaudir les generacions futures.

Cal destacar que diferents empreses i entitats han col·laborat en aquest procés de millora mitjançant l'apadriment de trams de la riera. La fórmula amb què s'ha treballat són els acords de custòdia del territori, una figura que parteix de la premissa que conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural no és una responsabilitat que recau només en les administracions públiques, sinó que la ciutadania, la societat civil i les empreses privades també poden contribuir-hi.