Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Hort de Cal Gallina

Història de l'espai

Antigament, moltes cases tenien hort per abastir part de la manutenció de la família i sovint necessitaven comprar el planter de les hortalisses que cultivaven. A Vilafranca hi havia diferents llocs on es produïa i venia planter, i l’hort de Cal Gallina n'era un dels més grans. Ocupava l’espai actual i arribava fins al carrer del General Cortijo.

Hort de Cal Gallina a la dècada del 1980 Foto: Família Raventós

Foto: Família Raventós

Encara avui podem veure els bancals on es muntaven les “tendes” o vidrieres, espais rectangulars de totxanes de fang que es cobrien amb vidre. El planter d’horta se sembrava directament al terra i les estructures de vidre protegien les petites plàntules del fred fins que arribaven a la mida per ser trasplantades.

Foto: Família Raventós

Fèlix Raventós i la seva dona, Anita, van ser els darrers propietaris del planter. En les últimes dècades del segle XX, es va deixar de produir planter i es va convertir en un hort destinat a l'autoconsum.

 

L'hort de Cal Gallina a l'actualitat

Des del 2020 l'ajuntament és propietari de l'espai, que ha encetat una nova etapa amb l’objectiu de conservar el seu valor històric i natural. Actualment s'hi mantenen els arbres fruiters i els antics bancals on es sembrava i produïa planter, i s'ha rehabilitat l'indret per potenciar l’educació ambiental i la biodiversitat. 
 

Educació ambiental, projectes participatius i ciència ciutadana

El Viver Forestal
L'ADF 315 La Carrerada té, des de l’any 2021, el seu Viver Forestal a Cal Gallina. Cada tardor, voluntaris de l’entitat recullen glans, pinyons i altres llavors dels boscos penedesencs, els sembren i, durant un any, cuiden els petits plançons que serviran per reforestar els espais naturals del nostre entorn.

L’Escola del Foc
L'ADF 315 La Carrerada i la Federació d’ADF del Penedès porten a terme tallers de plantacions de glans per a escoles i instituts, per ensenyar com reforestar l'entorn i la importància de fer-ho. 

L’Hort de Mas Albornà
La Fundació Mas Albornà, una entitat que treballa per la integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, trastorn mental i risc d’exclusió, hi té un espai d’hort ecològic amb finalitats terapèutiques.

Projectes d’Aprenentatge i Servei (APS).
Alumnes de 3r d'ESO de diferents escoles i instituts, estan desenvolupant el projecte d’APS “D'on ve el que mengem? El cost ecosocial de l’alimentació”, realitzat i dinamitzat per la cooperativa L'Aresta i que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. Com a servei, cultiven i cullen fruites i hortalisses de l’Hort de Cal Gallina i porten aquests aliments al Rebost Solidari.

Programa d’activitats familiars.
Coincidint amb el Mercat dels Dissabtes, i aprofitant la ubicació cèntrica d'aquest espai, alguns dissabtes al matí l'espai s’obre a la ciutadania i s'hi fan tallers d'educació ambiental per donar a conèixer la biodiversitat forestal i agrària del Penedès. Consulta l'agenda.

Un espai per fomentar la biodiversitat

La bassa naturalitzada
La bassa s'omple amb aigua del pou i proporciona un reg per gravetat del viver i de l'hort. Per altra banda, contribueix a la diversitat d'hàbitats i en conseqüència de formes de vida: hi trobem plantes aquàtiques i és un punt de reproducció d'amfibis.

 

El fangar per les orenetes
Ofereix material a les orenetes per construir els seus nius, ja que, en zones urbanes, tenen dificultat per trobar fang. Tant l’oreneta vulgar (Hirundo rústica) com l’oreneta cuablanca (Delichon urbica) capturen insectes al vol i són grans aliades contra els mosquits. En poden menjar més de 800 en un dia!

L’hotel d’insectes
A més de ser utilitzats com a refugi per molts insectes com ara marietes i crisòpids, els hotels d'insectes són habitats principalment per les abelles, que hi construeixen les cel·les on es desenvoluparà la seva descendència. Aquests invertebrats són una peça clau en la pol·linització de moltes espècies mediterrànies.

El jardí de papallones
El diseny d'aquest espai, assolellat i a recer del vent, afavoreix la presència de papallones. Poden obtenir sals minerals del punt d'aigua amb fang i nèctar dels arbustos que hi floreixen.

El roquissar per rèptils
L'objectiu dels roquissars i les acumulacions de pedres és crear un espai favorable a la insolació, el refugi i l'alimentació de sargantanes i altres animals ectoterms. En dies assolellats, les pedres i el material ceràmic absorbeixen ràpidament la calor que necessiten aquests animals.