Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

La T-mobilitat arriba al Penedès incorporant RENFE, les línies de bus interurbanes cap a Barcelona i cap als municipis de la comarca i el servei de bus urbà de Vilafranca

07 de desembre de 2022

La T-mobilitat, la nova plataforma que s’està implantant per viatjar per la xarxa de transport públic de l’àrea de Barcelona i que es vol fer extensiva a tot Catalunya, ja integra les línies de RENFE, les línies interurbanes de bus, tant cap a capitals com Barcelona com cap a municipis del Penedès, i el servei de bus urbà de Vilafranca.  El nou sistema per viatjar a la xarxa de transport públic de l’àrea de Barcelona integra a partir d’aquesta setmana l’explotació completa d’Hispano Igualadina, operada per Monbus, que s’hi suma amb més de 40 línies que recorren les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès, el Bages i el Baix Llobregat i les connecten amb Barcelona. 
El regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Vilafranca, Aureli Ruiz, destacava que “amb un sol títol es podran utilitzar diferents mitjans de transport, també el bus urbà de Vilafranca. La mateixa app de T-mobilitat servirà per pagar els bitllets i validar-los al bus urbà, com a la resta de transport públic integrat, tren, metro, ferrocarrils o ara també el bus interurbà”.

 


L’expansió de la T-mobilitat fora de l’àrea metropolitana de Barcelona és progressiva des del passat estiu. Actualment, el nou sistema permet viatjar per tota la xarxa ferroviària de l’ATM de Barcelona (Metro, Ferrocarrils de la Generalitat i TRAM), a tota la xarxa de bus de l’àrea metropolitana de Barcelona i ara ja a la majoria de serveis interurbans i urbans d’autobús de les corones 2, 3, 4, 5 i 6, entre les quals hi ha l’Alt Penedès.
L’estació d’autobusos de Vilafranca habilitarà un punt informatiu de T-mobilitat a les mateixes oficines de l’estació, en l’horari habitual d’atenció al públic.

Canals de venda dels títols
La venda de títols de l’ATM de Barcelona de totes les zones es duu a terme en els canals de comercialització oficial de la T-mobilitat:
-    Les màquines d’autovenda dels operadors TMB, Ferrocarrils, Rodalies i TRAM.
-    Els webs de T-mobilitat, TMB i FGC, en el cas de compra de la targeta.
-    Les aplicacions T-mobilitat , TMB App i FGC T-mobilitat.
-    Els punts d’atenció T-mobilitat habilitats de la xarxa de transport públic.

Els títols de transport adquirits amb el sistema T-mobilitat també gaudeixen de la mateixa bonificació que els títols del sistema magnètic. La T-mobilitat permet viatjar amb una targeta recarregable o amb el telèfon mòbil (de moment, només amb sistema operatiu Android). Inicialment, els mòbils amb sistema iOS podran fer gestions i comprar títols però encara no permetran validar desplaçaments.

Les persones usuàries es poden donar d'alta al sistema de dues maneres diferents:
•    En línia: registrant-se en la web t-mobilitat.atm.cat i presentant de manera telemàtica les dades necessàries
•    Presencial: al Centre d’Atenció i Informació (CAI) de la T-mobilitat o en qualsevol dels punts d’atenció de la xarxa de transport públic.
Es pot adquirir en dos suports:
•    Targeta T-mobilitat: és una targeta recarregable que té un cost de 4,5€.
•    Mòbil: l’aplicació mòbil T-mobilitat permet accedir al transport públic amb el mòbil; només cal descarregar-se una funcionalitat especial que té un cost d’1€.

Si es demana la targeta T-mobilitat des del web, es rebrà al cap d’uns quants dies amb el títol de transport de l’ATM ja carregat, mentre que si es dona d’alta de manera presencial, se l’emporta directament, també amb el títol carregat.
Les persones que optin per la solució mòbil, poden triar el títol des de l’aplicació mateix i es carrega de manera automàtica (aquesta opció, de moment, és només per a dispositius Android amb tecnologia NFC).
Dins la web de la plataforma T-mobilitat, la persona usuària pot accedir a la seva àrea personal i consultar tota la informació sobre suports, títols, trajectes i altres gestions, com ara descarregar les factures de compra o gestionar bonificacions.
Així mateix, la T-mobilitat facilita rutes per moure’s en transport públic, amb avisos i alertes en temps real de possibles alteracions o incidències a la xarxa.