Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

L’Ajuntament de Vilafranca, la Mancomunitat Penedès Garraf i Ecovidrio impulsen el reciclatge de vidre entre els establiments d’hostaleria

L’Ajuntament de Vilafranca, la Mancomunitat Penedès Garraf i Ecovidrio impulsen el reciclatge de vidre entre els establiments d’hostaleria

20 de febrer de 2018

Es duran a terme enquestes a tots els establiments per conèixer els hàbits de reciclatge de vidre i oferir-los gratuïtament cubells de reciclatge adequats a les seves necessitats.
       
L’Ajuntament de Vilafranca, la Mancomunitat Penedès Garraf i Ecovidrio, posen en marxa a partir de dilluns dia 26 de febrer una campanya per impulsar el reciclatge de vidre en el sector de l’hostaleria del municipi. El regidor de Serveis Urbans, Josep M. Martí, i la gerent a Catalunya d’Ecovidrio, Sílvia Mayo, han explicat la campanya en roda de premsa aquesta campanya, que s’iniciarà amb la realització d’entrevistes als establiments del ram de l'hostaleria de Vilafranca del Penedès (bars, restaurants, hotels, pubs, discoteques, etc.) per conèixer de primera mà els seus hàbits i necessitats a l’hora de separar el vidre que generen.
El regidor Martí ha explicat que el vidre és un residu “infinitament reciclable. Així s’estalvien recursos naturals, es redueix la quantitat de deixalles que van als abocadors, es redueixen les emissions de CO2 a l’atmosfera i s’estalvia energia”. Per Martí, amb aquesta campanya es vol donar un impuls més al reciclatge iniciat amb el projecte El Contenidor d’Or, fent incidència questa vegada en els grans generadors.
Per la seva banda, Sílvia Mayo ha dit que és clau abordar el sector de l'hostaleria i la restauració, ja que “en aquest sector s’hi consumeix prop del 50% dels envasos de vidre d'un sol ús”. Al llarg d’un mes aproximadament es preveu visitar tots els establiments d’hostaleria, grans i petits, per sensibilitzar sobre el reciclatge del vidre i alhora conèixer com ho fan per reciclar-lo i detectar les seves necessitats per tal de facilitar-los aquesta tasca. Així es preveu subministrar-los gratuïtament cubells de diferents mides per tal que puguin traslladar el vidre al contenidor més proper.
“Aquestes entrevistes ens permetran detectar en quines zones cal ampliar el servei i si hem de situar algun dispositiu en alguns contenidors per tal de facilitar el buidatge dels cubells”, ha afirmat Mayo. Per la gerent d’Ecovidrio, aquesta campanya és una mesura més per convidar la ciutadania a reciclar, ja que el seu paper és clau i ha recordat que “els residus que es dipositen als contenidors de reciclatge suposen un estalvi, mentre que tot allò que es diposita al contenidor gris comporta una despesa de tractament”.
Finalment el regidor Josep M. Martí ha explicat que Vilafranca és al capdavant del rànquing de les ciutats que participen en la campanya El Contenidor d’Or, ja que és l’única ciutat que ha mantingut un creixement sostingut del reciclatge del vidre durant els tres primers mesos de la campanya. Martí espera mantenir aquesta línia ascendent en els tres mesos que falten i guanyar. Quedar primers suposa rebre una aportació de 20.000 euros d’Ecovidrio que serien destinats a un projecte social de la ciutat, concretament al projecte de millora de l’Alberg de Càritas, situat al costat del Cementiri.