Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès
Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

L’Ajuntament engega aquest mes de març una campanya de reducció dels plàstics d’un sol ús

05 de març de 2019

#AdeuPlàstics coordina un seguit d’accions, tallers i activitats de sensibilització per reduir la utilització de plàstics lleugers

L’Ajuntament de Vilafranca ha presentat en roda de premsa la campanya #AdeuPlàstics de reducció de plàstics d’un sol ús, que en col·laboració amb la Mancomunitat Penedès Garraf, s’inicia aquest mes de març amb activitats i tallers de sensibilització, i l’establiment de punts informatius als mercats municipals. A la roda de premsa hi han assistit els regidors de Medi Ambient, Josep M. Martí; de Promoció Econòmica, J. Manel Montfort, i de Salut i Consum, Anna Doblas, els tres serveis municipals implicats en el desenvolupament de la campanya. Els regidors han valorat que aquesta campanya reforça una de les línies estratègiques principals de l’Ajuntament de Vilafranca per impulsar l’aplicació de diferents mesures d’eficiència energètica i sostenibilitat. En aquest cas, l’objectiu principal és avançar en la reducció dels plàstics d’un sol ús. Els regidors van destacar la feina que han realitzat els serveis municipals que comparteixen objectius comuns, així com el suport de la Mancomunitat Penedès Garraf, amb la disposició del material comunicatiu i en la gestió de les diferents accions de la campanya #AdeuPlàstics.

Entre les accions impulsades internament a l’Ajuntament de Vilafranca, hi ha l’eliminació de les ampolles de plàstic als plens municipals, reunions i actes organitzats pels diferents serveis municipals. També s’han modificat les condicions del contracte amb el proveïdor de gots per a les fonts d’aigua, perquè a partir d’ara siguin de paper i no de plàstic. Durant el 2019, el compromís municipal és de continuar treballant per trobar alternatives a tots aquells usos on les ampolles i els gots de plàstic poden ser substituïts per gerres de vidre i gots compostables.

 

Accions als mercats municipals

Els mercats municipals de la Carn i Sant Salvador i el mercat de la verdura de la plaça de Sant Joan s’afegeixen a la campanya des d’aquest mes de març, amb diverses accions de sensibilització per tal d’anar abandonant progressivament els plàstics d’un sol ús en les compres, substituint-los per recipients i bosses reutilitzables.

Als mercats s’hi posarà en funcionament els punts informatius, i paral·lelament, l’Ajuntament posa a disposició de les parades bosses plegables reutilitzables, en forma de raïm, i bosses compostables de diferents mides, amb l’objectiu d’eliminar les bosses lleugeres de plàstic. Per a la venda de productes a granel s’ha proveït les parades amb paneres de vímet, perquè la clientela pesi directament la compra dins la panera, evitant així les bosses de plàstic petites. En aquestes compres a granel, es podran obtenir bosses de reixeta.

Posteriorment, aquestes bosses es podran comprar a les mateixes parades del mercat.

El proper 15 de març, coincidint amb el Dia mundial de les Persones Consumidores, el Servei de Salut i Consum s’adhereix a la campanya, fent incidència en el fet que és responsabilitat de tots canviar els hàbits de compra. La regidora de Consum anunciava que s’han programat algunes accions al voltant del consum responsable, com tallers familiars per reforçar la reducció de residus als mercats municipals i al mercat d’artesans, i a l’estand temàtic sobre la campanya #AdeuPlàstics que s’instal·larà a les Fires de Maig d’aquest any.