Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Presentació de la campanya contra el malbaratament alimentari, “A Vilafranca, som gent de profit.”

Presentació de la campanya contra el malbaratament alimentari, “A Vilafranca, som gent de profit.”

24 de gener de 2018

L’Ajuntament de Vilafranca i la Mancomunitat Intermunicipal Penedès Garraf han engegat una campanya contra el malbaratament alimentari. Aquesta campanya ha estat organitzada a través d’un treball transversal entre els serveis de Salut i Consum, el de Solidaritat i Cooperació, i el de Promoció Econòmica –Comerç i Mercats-, juntament amb la Mancomunitat Intermunicipal Penedès Garraf, i amb la col•laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, Mans Unides, el Rebost Solidari, la Diputació de Barcelona i el Gremi d’Hostaleria de l’Alt Penedès. 
La campanya, que es desenvoluparà sota el títol, “A Vilafranca, som gent de profit”, es realitzarà entre els mesos de febrer i abril, amb l’objectiu de conscienciar a la població de la gran quantitat de menjar aprofitable que acaba a les escombraries i promoure hàbits de consum més responsables.
Entre els diversos actes que s’aniran duent a terme, hi haurà exposicions, tallers per al públic en general i tallers per als centres educatius, col•loquis, etc. A més una part important de la campanya es durà a terme en els bars i restaurants de la població que s’han adherit  a la proposta. Aquests establiments disposaran d’informació sobre l’aprofitament alimentari i oferiran bosses per tal que els clients que no s’hagin acabat l’àpat, puguin emportar-se el menjar a casa, amb l’objectiu de normalitzar aquest gest tant estalviador.
A Catalunya, un estudi elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha posat xifres i ha dimensionat el malbaratament en unes 260.000 tones anuals. Això equival a 34,9 kg per habitant i any, un 7% de les adquisicions de menjar sòlid. Bona part d’aquests aliments es llencen a les llars, comerços i restaurants.
La presentació de la campanya ha anat a càrrec de les regidores de Salut i Consum i Solidaritat i Cooperació, Anna Doblas i Montse Arroyo, i el regidor de Promoció Econòmica, Joan Manel Montfort, a més dels representants de la Mancomunitat, Mans Unides, i el Rebost Solidari.