Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Prevenció de residus plàstics

Campanya de reducció de les ampolles de plàstic d’un sol ús en el consum d’aigua.

Fonts d’aigua connectades a la xarxa en edificis municipals
Font d'aigua

Durant els darrers dos anys s’ha ampliat la xarxa d’equipaments municipal que disposen de fonts d’aigua interiors connectades a la xarxa. Són fonts que ofereixen aigua fresca i filtrada, i en podem trobar al Complex Aquàtic, Pavelló de la Gamba, Pavelló Firal, Alberg Municipal, Espai jove La Nau, Edifici de l’Enològica i properament a La Fassina. En els equipaments d’oficines, es disposa de fonts d’aigua amb bidons reutilitzables.

Reducció estimada: En un equipament com el de La Nau, es calcula que en un any s’han estalviat fins a 5.000 ampolles d’aigua.

 

 

Fonts d’aigua o de punts de connexió amb l’aigua de la xarxa als avituallaments d’esdeveniments esportius
Avituallament

Des del Servei d’Esports s’ha treballat per substituir les ampolles d’aigua de plàstic d’un sol ús en els avituallaments dels diferents esdeveniments esportius que s’organitzen, com la Mitja Marató, la 10K o la Gravel Penedès.

Reducció estimada: En un únic esdeveniment com la Mitja Marató, es calcula que s’estalvien 18.000 envasos d’ampolles de plàstic.

 

 

Eliminació de les ampolles de plàstic als Plens Municipals
Plens

Des del 2018, s’han eliminat les ampolles de plàstic d’un sol ús que es donaven als regidors a cada Ple Municipal. Al principi de la legislatura, se’ls dona una ampolla reutilitzable que poden portar a cada Ple i omplir a la font de la Casa de la Vila.

Reducció estimada: 252 ampolles/any

 

 

Eliminació de les ampolles de plàstic en conferències i xerrades
Xerrada

Les ampolles de plàstic que es donaven als ponents en conferències i xerrades s’han substituït per gots i gerres o ampolles de vidre o per ampolles reutilitzables, que s’omplen a les fonts municipals.

Reducció estimada: Més de 500 ampolles/any

 

 

 

Eliminació de les ampolles de plàstic d’un sol ús a la Unitat de Serveis
Ampolla reutilitzable

Durant l’estiu i els mesos més calorosos, el fet d’haver de treballar a l’exterior requereix hidratar-se constantment a causa de la pèrdua de líquids. Fins ara s'utilitzaven ampolles de plàstic no reutilitzable de 1,5 litres. A partir d’ara, s’utilitzaran ampolles tèrmiques que mantenen l’aigua fresca durant més temps.

Reducció estimada: 3000 ampolles/any

 

 

Xarxa de fonts públiques en places i carrers
Font dels Alls

Vilafranca del Penedès disposa de 24 fonts públiques situades en diferents places i carrers, i de més de 20 fonts exteriors en patis de diferents equipaments com ara les escoles.

Mapa de fonts públiques (pdf)